RetroPie

De WikiCat IT
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El que farem en aquest apartat és explicar com fer de la nostra RaspBerry Pi, una emuladora de consoles retro i poder jugar a jocs de final del segle passat.

Que necessitem?

Per cada projecte amb Raspberry Pi es requereixen una serie d'elements determinats.
Tot seguit podreu trobar el material necessari per realitzar aquest projecte.
- RaspBerry Pi 2 o RaspBerry Pi 3.
- Cable HDMI.
- Tarjeta Micro-SD de 8 a 32 GB.
- Teclat USB.
- Cable Ethernet o adaptador Wifi-USB.
- Mando de consola: Xbox360, PS3 o la que tinguem.
- Sistema Operatiu: RetroPie.

Un cop tinguem tot el material podrem passar al següent apartat.

Descarreguem RetroPie

Per fer la descarrega haurem d'anar a la web de RetroPie, però abans haurem de saber de quina RaspBerry Pi tenim, ja que en aquesta podem trobar diverses versions segons el hardware que tinguem.

Instal·lació de RetroPie en la tarja Micro-SD

Depenen del sistema operatiu que utilitzem en el PC, haurem d'utilitzar un dels següents programes per passar la imatge descarregada a la Micro-SD.

- Windows: Win32DiskImager
- MacOS: Apple Pi Baker
- Linux: Unetbootin

Connectar la RaspBerry Pi i encendre RetroPie

Una vegada enregistrada la imatge de RetroPie en la nostra tarja Micro-SD, haurem d'inserir en la ranura Micro-SD de la nostra RapBerry Pi.

Connectem el cable HDMI al port corresponen de la RaspBerry Pi i a la TV. Així com el teclat USB que utilitzarem per moure'ns per RetroPie en els següents passos. També en aquest punt hauríem de connectar la RaspBerry Pi al router per mitjà del cable Ethernet per si cal fer una actualització.

Primers passos amb RetroPie

Un cop posada la SD en la ranura de la RaspBerry, endollem el hardware i encenem la maquina.
Cal tenir en compte que el primer que farà el sistema serà redimensionar la SD de forma que utilitzarà tota la capacitat que encara no estava dimensionada.
Un cop fet podrem anar a posar les ROMS dels jocs que volem en la carpeta corresponen a la plataforma.
Però si volguéssim actualitzar tot el sistema caldrà seguir aquestes instruccions:
- Polsem la tecla F4.
- Ens apareix un prompt amb informació del sistema. No patiu, és el terminal del sistema operatiu.
- En aquesta línia de comandes caldrà teclejar la següent instrucció. Però abans una consideració, el teclat que hi ha definit per defecte no és el nostre, així que algunes tecles no coincidiran.
- La instrucció és: cd RetroPie-Setup (NOTA: important escriure les majúscules i les minúscules).
- Escriurem la següent instrucció: sudo ./retropie_setup.sh
- En aquest moment la pantalla carrega un menú, on haurem de seleccionar el que volem fer.
- Si volem actualitzar el sistema només caldrà seleccionar l'opció: Update RetroPie-Setup Script Tot seguint les instruccions que hi surten en la pantalla.
- Si volem actualitzar tots els paquets del sistema, caldrà seleccionar l'opció: Update All Packages Tot seguint les instruccions que hi surten en la pantalla. Aquesta darrera actualització pot durar més de mitja hora.

Copiar ROMS a RetroPie

Per copiar les ROMS en la SD-Card es poden seguir diverses formes de fer. Recordeu que cal posar les ROMS en la carpeta que correspon la consola que voleu emular.
La primera que expliquem es tracta de posar la SD-Card en un PC i copiar les ROMS dels nostres jocs directament en la carpeta corresponen. La ruta que cal tenir present on es troben, o haurien de trobar-se totes les ROMS, és la següent: /home/pi/RetroPie/ROMS/, un cop esteu en aquesta carpeta podeu veure totes els directoris amb els noms de les consoles que podeu emular amb la maquina.
La segona, i una mica més complicada que l'anterior, és la següent. Aquest cop posarem les nostres ROMS directament a la SD-Card sense treure la mateixa de la RaspBerry, ni tampoc parant la maquina. Ho farem per mitja de la xarxa i per això necessitem saber la direcció IP de la nostra RaspBerry. Per saber la direcció només cal polsar F4 i quan obri el terminal la IP ens la mostrarà. Un cop sabem la IP de la RaspBerry haurem d'enviar les ROMS per mitjà FTP a la nostra maquina, per això seria convenient utilitzar un programa tipus FileZilla. Un cop obert el programa cal posar les següents paràmetres:
- Direcció del servidor: direcció IP que hem descobert prèviament.
- Nom d'usuari: pi.
- Password: raspberry.
- Port: 22.
Un cop estem validats només caldrà tenir en compte el mateix que en el cas de la primera opció, cal posar les ROMS en la carpeta corresponen. La ruta també serà la mateixa: /home/pi/RetroPie/ROMS/
Finalment, hem copiat les ROMS on toquen ja estem en disposició de passar una bona estona jugant als jocs que nosaltres volguem.

Posar caràtules e informació als nostres jocs

Un cop tenim moltes ROMS posades, us arribarà un punt que no sabreu quin joc és el que hi ha seleccionat. Doncs per pal·liar això existeix un sistema que ens posa les caràtules i ens dona una breu descripció del joc.
Per a què això sigui una realitat només cal seguir aquests passos:
- Un cop dins del programa, només cal anar al menú i seleccionar SCRAPER i seguir les instruccions que hi apareixen. Ell per si sol haurà de comprovar totes les ROMS que teniu en la SD-Card i us informarà si apareix per Internet informació de les mateixes, si fos el cas, la seleccioneu i se les descarrega per tal que podreu veure a partir d'aleshores la caràtula i la informació del joc.
Si per algun motiu el pas anterior no funciona, caldrà seguir les instruccions següents:
- Polsem F4 i esperem que carregui el terminal.
- Escrivim: cd RetroPie-Setup i polsem Enter.
- Escrivim: sudo ./retropie_setup.sh i polsem Enter.
- En el menu selecionem l'opció: Setup/Configuration.
- En el següent menu selecionem: Scraper for EMulation Station by Steven Selph.
- En aquest punt podem seleccionar Scraper All Systems, per tal que busqui per totes les ROMS de la SD-Card, o Scrape Chosen Systems, per tal que busqui només en aquella carpeta que volem.
A partir d'aquest punt passa com abans, comença a buscar la informació per Internet.

Configurar el Joystick o palanca de jocs

Per configurar la palanca de jocs o joystick caldrà que quan hagis reiniciat estigui el joystick que vols configurar endollat en el USB per a què el programa l'autodetecti. Un cop això hagi passat caldrà configurar els botons del mateix tot seguint aquests dibuixos que pots veure tot seguit.


Referencia

RetroPie
Wiki RetroPie
Web de ROMS

Eines de l'usuari
Espais de noms

Variants
Navegació
Eines